1793 Devrimi Kitap Alıntıları Ve Özeti

Yazar : Victor Hugo

Victor Hugo 1793 Devrimi Özeti

Victor Hugo'ya göre 1793 yılını özel yapan şey, bu yılın 

"Paris'in Fransa ile ve Fransa'nın da Paris ile mücadele ettiği yıl" olmasıdır; ona göre "bundan daha trajik bir şey olamaz". 

Romantik gerçekçiliğin en ünlü şairi ve yazarı Hugo, çeşitli politik ve ekonomik çıkarların kaos alanına dönüşen Fransa'nın bu 

"İç Savaş" dönemini, bir tarihçinin dikkati, bir romancının duyarlılığıyla anlatır bize. XVI. Louis'nin Konvansiyon kararıyla idam edildiği, iktidarın güç dengelerinin bir günden ötekine değiştiği, Fransız halkının, işçilerin feodalizmin bütün kalıntılarını ortadan kaldırma öfkesiyle her şeye saldırdığı ve iktidar oyunlarına alet edilmek istendiği günlerdir bunlar. Victor Hugo, gerçek tarihsel kişilere yer verse de, asıl olay örgüsünü farklı cephelerden temsili karakterlerle örerken fedakârlık, yurtseverlik, vicdan, ideal vb. sorularını da bu tarihsel fonda tematize eder.

1793 Devrimi: Kaos ortamında sınıfların hesaplaşması

1793 Devrimi Alıntıları

Subay:"Gerçeği söyle kimsin sen" Kadın:"Bilmiyorum." Subay:"Kim olduğunu bilmiyor musun?" Kadın:"Biz kaçan insanlarız." Subay:"Hangi tarafı tutuyorsun?" Kadın:"Bilmiyorum." Subay:"Mavilerden mi, yoksa beyazlardan misin? Kimden yanasın?" Kadın:"Ben çocuklarımın yanındayım."
Merak da, kadınlara özgü kahramanlık cesitlerinden biridir

 Benim ruhumu yok etmekle, kendi ruhunu da yok etmiş oluyorsun

 Her zamanki gibi, düşünmekten çok, hayal kuruyordu. Çünkü düşünen kişinin bir amacı vardır,ama hayal kuranın yoktur.

 Merak, bazen korkuyu bastırır ve böyle bir durumda bu duyguyu hissetmeyecek hiç kimse yoktur; insan, ölmek pahasına da olsa olup biteni öğrenmek ister.

Düşünüyor ve susuyordu. Istırabın acı derinliklerine gömülen saf yürekler için suskunluğun ne tür bir sığınak olduğu anlaşılamaz pek.

...başarmak için emin olmak gerekiyor. 

 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski